Sådan bruger du solcremen rigtig

Der er en masser myter om hvordan solcreme skal bruges. Her får du en komplet guide, som fortæller dig hvad der er rigtigt og hvad der er forkert.



Solcreme

  • Sørg for at bruge masser af solcreme. Din hud skal være mættet med solcreme. Brug ca. en håndfuld (30 - 40 gram til at smøre hele kroppen) Du får ikke samme beskyttelse som lovet, hvis ikke du bruger nok.
  • Tag jævnligt nyt solcreme på. Mange dermatologer anbefaler man smører sig ind hver 2.
  • Brug altid solcremen som forebyggende. Brug den ikke først når skaden er sket og du er blevet rød. Smør dig før du når ud i solen.
  • Du må ikke opholde dig længere tid i solen, fordi du bruger solcreme.
  • Undgå at ophold dig for længe i solen fra klokken 12 - 15, da det er der solen er allermest kraftig.
Hvornår skal man tage nyt solcreme på?
Mange tror at solcremen kan holde sig hele dagen. Sådan går det dog sjældent til. Der er en masse ting, som kan gøre du skal smøres ind oftere.

  • Smør dig ind i solcreme når du har ligget på noget. En stor del af solcremen ryger af din krop, når du ligger på noget som fx et håndklæde.
  • Smør dig ind i solcreme når du har været i vandet. Selvom solcremen proklamere med den er vandafvisende, tørrer du dig ofte med et håndklæde. Når du tørrer dig ryger masser af solcremen af.
  • Nogen eksperter mener man bør smøre sig ind hver 2. time, uanset hvad.


Ophold dig i solen med omtanke
Mange tror de må opholde sig længere tid i solen, fordi de er smurt ind i solcreme. Det er en af de værste myter, indenfor soldyrkning! Det er risikoen for solskoldethed du undgår, men jo længere tid du opholder dig i solen, jo større bliver chancen for at få hudkræft. Så solcreme skal altså bruges for at undgå solskoldning, og ikke for at kunne opholde sig længere tid i solen.
Hvor længe du kan opholde dig i solen afhænger af forskellige ting. Fx hvilken hudtype du er, hvad tid på dagen det er, og hvor du befinder dig. Men husk på at den bedste beskyttelse mod solens stråler er tøj.




Solcremen beskytter ikke 100% mod solen
Der findes ingen solcreme der beskytter 100% mod solens stråler. UV-A stråler er de af solens stråler som er pigmentdannende og gør huden brun. Mens UV-B stråler giver solbrændhed og hudkræft. Jo højere beskyttelses faktor en solcreme har, jo mere beskytter den. Men forskellen på beskyttelsen fra en solcreme med faktor 25 og 50 er ikke særlig stor.
Solcreme med faktor 2 beskytter, huden for 50% af strålerne. Mens en solfaktor på 4, beskytter huden med 75%. Ved faktor 10, beskyttes huden mod 90% af alle strålerne.
Hvis man så kigger videre på systemet, solfaktoren er beregnet i, kan man regne ud at forskellen på en faktor 25 og 50 kun er på 2%. Altså en solcreme på faktor 50, beskytter 2% mere end en solcreme med faktor 25.

Læs mere her

0 kommentarer:

Send en kommentar